pondělí 22. května 2017

Fawazova éra? Mizérie, ale mohlo to být ještě horší!


Oddychli jsme si. Ano. Takové pocity sdílí asi naprostá většina fanoušků Reds po změně vlastníka klubu. Dá se říci, že Evangelos Marinakis má skvělou startovní pozici, nezbývá než věřit, že své optimistické proklamace dokáže i zrealizovat.

Dovolím si ovšem tvrdit, že Fawaz nebyl takový škůdce, jak je zakořeněný v myslích mnoha fanoušků. Ano, Kuvajťan dělal šílená rozhodnutí, za všechny jmenujme vyhazov manažera O’Driscolla, pochybné stopnutí prodeje klubu Američanům, prodej Olivera Burkea. Svými neuváženými tahy přivedl klub do problémů s FFP, nebyl schopný obsadit důležitá místa ve vedení klubu, platil pozdě účty, neustále se na něco vymlouval, trenéry měnil skoro jako ponožky.
Na druhou stranu nesmíme opomenout několik důležitých věcí. Fawaz dorazil na City Ground možná jen dny před totálním kolapsem a v podstatě klub zachránil. Strkal do chodu NFFC nehorázné sumy, ale držel ho nad vodou. Za jeho éry se výrazně zlepšila práce v akademii, která vyprodukovala řadu fotbalistů, kteří stabilně hrají za první mužstvo (a jeden z nich – Burke – se stal nejdražším prodaným fotbalistou Forest, byť jeho transfer byl zbytečně unáhlený). A některé posily v čele Assombalongou také nebyly marné.
Nezapomeňme, že ani před Fawazem Forest rozhodně nepředváděli nějakou spanilou jízdu… Od sestupu z Premier League jsme zažili několik dalších hlubokých propadů, bylo tady doslova příšerné období s manažerem Gary Megsonem, tři roky v League One, zoufalost pod McClarenem, tápání pod Cotterillem, beznaděj pod Plattem… Předchozí majitel Doughty dělal takové kiksy, které bychom Fawazovi omlátili o hlavu s mnohem větším humbukem. A jak Doughty klub opustil? Prostě oznámil, že končí, aniž by byl někde v dohledu nástupce. Až v létě pak dorazili Kuvajťané a ucpali v potápějící se lodi díru.
Nic není jen černé ani jen bílé. Je dobře, že Fawaz odchází, ale nezaslouží si, abychom na něj jen plivali. Svými činy každopádně připravil – a to se budu opakovat – ideální vstup pro nové šéfy ze Středomoří… Tak snad to už konečně bude fungovat! 

Ohlédněme se alespoň ve stručnosti za působením Fawaze Al-Hasawiho. Ano, na roky jeho šéfování nebudeme vzpomínat v dobrém, od jeho příchodu v roce 2012 se tým v každé další sezoně propadal v tabulce níž a níž, až letos na jaře zůstal těsně – jen o skóre – nad sestupovou propastí.





Žádné komentáře:

Okomentovat