pondělí 31. července 2017

Co napověděly přípravné zápasy?

Pozitivní bilance z přípravných utkání je jistě hezká věc, aspoň hráčům naroste sebevědomí. Vždyť tým z nejvyšší španělské soutěže, byť je to nováček, se neporáží každý den. Položme si otázku, co nám tyto zápasy napověděly.


V první řadě mohl Warburton otestovat posily. A zdá se, že ty si zatím nevedou špatně. Opravdové prověření kvalit přijde ovšem až v zápasech soutěžních. Jedno je jasně vidět – manažer dává přednost ostrovním fotbalistům před posilami z kontinentu. Jedinou výjimkou je záložník Bouchalakis z Olympiakosu, a pokud mu byla nabídnuta smlouva na tři roky, musel Warburtona skutečně nekompromisně přesvědčit. Útočník Murphy dal gól a byl podle všeho proti Burnley docela nebezpečný, skotští mladíci Cummings a McKay na sebe také upozornili v dobrém a obránce Darikwa by měl být kvalitním pokrytím pravé strany obrany, pokud bude mimo hru nejlepší hráč minulé sezony Lichaj. V médiích jdou zprávy, že Forest by měli získat ještě dva hráče – pravděpodobně středního záložníka a možná i středního obránce. Pokud by se to dotáhlo do konce, mohl by tým být brzy celkem solidně vyladěný.
V přípravných utkáních Reds předváděli solidní fotbal s přihrávkami po zemi už od chvíle, kdy rozehrává brankář. Zatímco o stopery, kteří umí dobře přihrát, je v týmu nouze, v záloze „fotbalové“ typy jsou. Cohen, Vaughan a podle všeho i Bouchalakis si s míčem rozumí. Ale pořád ve středu pole chybí typický šéf, hráč, který by uměl dopředu-dozadu, uměl přitvrdit i vystřelit na branku. Něco jako býval Lansbury. Hráče takového typu zatím nemáme a je třeba u Vaughana a Cohena brát v úvahu jejich abnormální náchylnost ke zraněním. Prostě střed zálohy není ještě v ideální kondici.
Co můžeme od Forest v nové sezoně čekat, jaké jsou naděje a naopak realistická očekávání? Optimismus, který prosakuje některými novinami, je trochu nebezpečný. Na postup tým není a na play-off také ne. Pokud by Reds dokázali atakovat top 6, byl by to malý zázrak. Střed tabulky by mohl být realistickým cílem. Je fakt, že tým by se měl snažit o postup a klást si pokaždé vysoké cíle, to je v pořádku. Ale objektivně – v soutěži je dost konkurentů s mnohem silnějším kádrem. Kromě tří sestoupivších mužstev dalších 5-6 v čele s Aston Villou, Norwichem či Sheffieldem Wednesday.
Osobně budu rád, když Forest budou předvádět solidní fotbal, budou vyhrávat doma, zlepší bilanci zápasů venku a líbilo by se mi, kdyby se pokoušeli o místo v horní desítce. Vše další by bylo něco navíc.
A ještě něco. Doufám, že sezonu dokončíme s manažerem Warburtonem u kormidla. Že zběsilé výměny trenérů skončily a nastala stabilnější doba. Jen stabilizovaný klub může dosáhnout dlouhodobějších úspěchů. „Nový režim“ pod vedením řeckého bosse Marinakise začal teprve nedávno. Warburton přišel k týmu až letos na jaře.
Ano, dlouhodobým cílem je nepochybně postup. Ale podmínky k jeho dosažení se sotva povedou vybudovat za krátkou dobu.    
    
Přípravné zápasy před sezonou:
Notts County-Forest 0:2
góly Brereton, Vellios
Mansfield-Forest 0:4
góly Vellios 2, Walker, Cummings
Forest-Girona 2:1
góly Vellios 2
Forest-Burnley 1:1
gól Murphy

Žádné komentáře:

Okomentovat